Siktar ni mot samma mål
Foto: Kristian Pohl
PUBLICERAD 13/10/2023
Lästid ca 2 min
Krönika

Siktar ni mot samma mål

Jag har en vän vars passion är snabba motorcyklar. Hans lycka är att få susa runt på banor i 250 kilometer i timmen på sin Ducati.

Detta intresse har smittat av sig på hans son Erik. Han fick sin första motorcykel när han gick på lågstadiet. Far och son har roligt tillsammans helt enkelt. En solig sommardag var de båda på Knutstorp för att titta på STCC och Superbike. I en klunga såg pappan Tony Richardsson!

För er som inte vet vem det är: Mannen är sjufaldig världsmästare i Speedway! En ikon bland motorentusiaster. Ett föredöme i allt han gör. (Att han dessutom gick och vann Let’s Dance efter sin karriär gjorde honom folkkär på köpet.)

Min vän ser alltså Tony Rickardsson och målet är kristallklart. Klart att Erik ska ha hans autograf. Han stegar fram till Tony med lille Erik i släptåg, tar Eriks röda Ducati-keps från pojkens huvud och frågar Tony om en autograf. Tony är vänligheten själv. Han ler mot Erik och tar fram en tuschpenna. Med en snits skriver han sin autograf på brättet och ger kepsen till pojken. Erik tar emot kepsen. Ögonbrynen går ihop. Han rynkar på näsan. Sedan slänger han kepsen på den dammiga marken rakt framför Tonys fötter och stegar bestämt därifrån.

”Men Erik! Vad gör du!” säger min vän som inte förstår någonting.
”Min keps är förstörd!” svarar Erik
”Va?” säger min vän.

”Jag vill inte att min Ducati-keps ska ha en autograf från en jävla dansare!” säger Erik bestämt, och stegar därifrån. Bakom honom syns två förvånade ansikten. Min väns och Tonys….


Oklara mål, oklara roller, oklara ansvar
är tre riktiga motivationsdödare.


Att ha mål som krockar med andras mål är inte ovanligt i jobbet heller. En avdelning sätter upp ett mål som går i direkt konflikt med ert. ”Ska ni sluta sälja min produkt på er marknad? Men jag har ju satt mål och åtagit mig att ha den här omsättningen på den produkten i din region?” Eller ”Varför gör du det där, det är ju mitt jobb?”

Oklara mål, oklara roller, oklara ansvar är tre riktiga motivationsdödare. Därför är det så viktigt med ett involverande ledarskap. Självklart kan inte alla vara med och bestämma alla mål. Men att bli involverad betyder mycket mer än så. Det handlar om att reflektera. Att förstå målen, vem som gör vad och hur kommunikationen flödar.

Gör ni det bra kommer hela organisationen att få en otrolig kraft. Gör ni det dåligt, ja då blir det bara kvar en smutsig keps på marken när dammet lagt sig.

Tack för att du läser mina tankar!


Läs mer från Antoni på HRnytt:

Varför det kan vara dåligt att fokusera på ditt Varför…

Din kommunikation går igenom tre faser


Om Antoni Lacinai

Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare inom kommunikation, arbetsglädje, kundbemötande och ledarskap. Du bokar honom lättast via lacinai.se. Följ honom också på LinkedIn för fler insikter om kommunikation och motivation.