Fördelar (och nackdelar) med att anlita rekryteringsföretag
PUBLICERAD 3/11/2022
Lästid ca 2 min

Fördelar (och nackdelar) med att anlita rekryteringsföretag

Att stå med en vakant tjänst som snabbt behöver fyllas kan vara stressfullt – speciellt om processen blir tidskrävande. Men när är det förmånligt att anlita ett rekryteringsföretag och när är det bäst att rekrytera själv? Här är några tankar att ha med sig.

Hjälp att sticka ut från mängden

En rekrytering kan dra ut på tiden, speciellt om du vill hitta rätt person för jobbet på lång sikt. Då kan ett rekryteringsföretag vara ett bra val och ge dig som HR-medarbetare utrymme att i stället fokusera på din personal och din övriga verksamhet. Ett rekryteringsföretag kan också hjälpa er sticka ut från mängden på arbetsmarknaden och ge råd när det gäller kanaler och kommunikation.

Tillgång till nätverk

Att anlita ett rekryteringsföretag ger er också tillgång till ett stort nätverk av kandidater som är aktuella på arbetsmarknaden just nu. Nätverket sträcker sig ofta över många olika branscher och hjälper er förhoppningsvis att hitta både mångfald och lösningar ni kanske inte hade tänkt på från början.

Nya ögon ger fördelar

Beslutet att anlita en ny medarbetare är stort och valet har potential att påverka organisationens framgång. Därför kan det vara bra med flera perspektiv i beslutet och att få hjälp med att göra bedömning och urval. Då har du också ett bollplank bestående av erfarna rekryterare att diskutera med när du behöver råd och stöd.

Då ska du inte anlita rekryteringsföretag

Om du redan vet vad du söker och tror att du har god chans att hitta det i ditt nätverk eller hos befintlig personal, kan intern rekrytering vara en bättre lösning. Då slipper du extern annonsering och att börja hela processen från början. Du och kandidaterna känner troligen varandra och du vet redan hur de fungerar i verksamheten.

Kompetensutveckling att föredra

En annan situation när internrekrytering är att föredra är när du har befintlig personal som gärna vill kompetensutveckla och söka tjänsten. Då kan du i stället lägga fokus på vidareutbildning för att se till att ge dem de förmågor du söker. Gäller speciellt roller som är mer komplexa och där den interna kunskapen är extra värdefull.

Bemanning kan vara lösningen

Ett annat tillvägagångssätt är att anlita bemanningsföretag. Det passar bra när du känner dig stressad över en rekrytering och behöver tillsätta tjänsten så fort som möjligt. Med en inhyrd bemanning löser du det akuta problemet och får snabbt en ny kollega på plats – en kollega som du eventuellt kan behålla om det visar sig att ni skulle trivs ihop.

Sammanfattning

Pengar och tid är starka skäl till att anlita ett rekryteringsföretag för att tillsätta en roll, liksom att få tillgång till erfarenhet, kunskap, nätverk och bollplank. Det kan kosta en del, men det kan också bli dyrt och tidskrävande att sköta rekryteringen själv. Oavsett vad du väljer är det viktiga att ha koll på hela processen och våga ta hjälp – internt eller externt – med de avgörande besluten.

5 tips (oavsett om du anlitar rekryteringsföretag):

  • Analysera ert behov
  • Tänk långsiktigt
  • Ta hjälp med besluten
  • Gör täta avstämningar i teamet
  • Jobba på er employer branding
  • Prova fördomsfri rekrytering