Det sägs att en perfekt låt innehåller lagom mycket förutsägbarhet och igenkänning och lagom mycket nya harmonier som man i bästa fall kan gissa sig till. Vår hjärna ägnar sig ofta åt denna gissningslek om vad som kommer näst och har vi rätt så utsöndras dopamin – vår motivationssubstans.
Vårt mående, vårt fokus och vårt driv handlar
mycket om vår inre kemi och här finns det mycket att lära.
Följ Annika & Gabriella i podden Den hållbara hjärnan
Denna vill man så klart som chef få sina medarbetare att utsöndra men hur går det då till att skapa denna kemiska cocktail? Hur kan man som chef få sina medarbetare att utsöndra signalsubstanser som får oss att prestera bra, trivas och vara hållbara?
Ja vårt mående, vårt fokus och vårt driv handlar mycket om vår inre kemi och här finns det mycket att lära om hur man skapar balans mellan att ha så mycket trygghet och harmoni som möjligt men samtidigt tillräckligt mod, nyfikenhet och driv till att våga ta sig vidare. Vi vill hitta en optimal avvägning mellan att njuta av det vi har och samtidigt behålla strävan efter det vi ännu inte har. Balansen mellan oxytocin och serotonin och dopamin.
1 – Skapa trygghet och få oxytocinet att utsöndra
Vi människor har ett grundläggande behov av trygghet och vi lyssnar på de vi litar på. Medarbetaren behöver känna att du som chef vill väl, kommer att finnas där, kommer att backa och inte kritisera eller döma. Här är det oxytocinet vi vill få medarbetaren att utsöndra, den kemiska substans som utsöndras just vid tillit och vi-känsla, som knyter band och binder ihop inte bara chef-medarbetare utan hela teamet. Med hög utsöndring av oxytocin har man mer överseende och håller sig till gruppen även om det skaver lite ibland. Detta är en förutsättning och steg nr 1 för ett gott ledarskap.
2 – Bekräfta dina medarbetare och få serotoninet att flöda
Vi behöver bekräftelse för att känna oss belåtna, välmående och harmoniska. Det ligger nedärvt i vår natur att jämföra oss och oroa oss för att vi inte duger och här är det serotoninet som guidar.
När du som chef ser och bekräftar dina medarbetare, visar att en medarbetare är viktig och värdefull kommer serotoninet utsöndras. Det handlar om att tacka för insatser oJentligt, att visa uppskattning, att säga vad man är nöjd med. Serotoninet är humörstabiliserande och leder till gott mående. Känner en medarbetare sig lite låg och osäker kan detta vara något att boosta lite extra.
3 – Vill du öka på drivet och motivationen satsa på dopaminet
Vill du som chef få dina medarbetare att våga gå utanför sin comfortszon, ta sig an nya utmaningar och vara driven då gäller det att få dopaminet att flöda. Det får du genom att skapa förväntan om saker som lockar. Förväntan om vad som kan ske med bolaget, med personen som kan ses som någonting motiverande och sporrande att lägga energi på för att nå. Ser vi inte ett ordentligt syfte med en sak har vi svårt att få det där drivet så här är visualisering om framtid en del men också vägen dit.
Om man som chef börjar pusha på och peppa kan detta dock ses som börda och rädsla om inte grunden är lagd. Kom ihåg. Medarbetaren måste först känna sig trygg och bekräftad.
4 – För att medarbetaren ska klara av ansträngningar behövs kortisol
Kortisol är vårt stresshormon och i vår värld talar man oftast om att sänka det. Det är dock detta stresshormon som får oss att gå upp på morgonen och får oss att mobilisera vår energi till utmaningar. Det är ingen fara att trigga igång stressen i oss men avgörande är att det hålls på en lagom nivå. Här är det viktigt att kravnivån är anpassad för personen.
Det ska inte vara för svårt men heller inte för lätt. Det bästa är att här stämma av med medarbetaren regelbundet men också pusha om det är så att självförtroendet behöver sig en liten knuJ. Många individer går också runt med mycket onödigt lidande och oroande som skulle minimeras om de bara får höra att de faktiskt gör ett bra jobb.
Genom att först skapa ett gemensamt mål som är
tillräckligt lockande utsöndras dopaminet.
Så för att trivas, prestera och vara hållbara behövs lite av dessa olika kemiska preparat. För att dessa signalsubstanser ska kunna produceras behöver vissa basbehov vara tillgodosedda såsom sömn, sol, kost, träning och avkoppling. Får vi en god grund då kan en perfekt cocktail signalsubstanser utsöndras i ett och samma projekt. Genom att först skapa ett gemensamt mål som är tillräckligt lockande utsöndras dopaminet. Genom att lyfta var och ens unika resurser och bidrag på vägen känner personer sig sedda och får serotoninet att stiga och genom välvillig attityd och återkommande tacksamhet kan vi skapa vi-känsla, tillit och oxytocin.
För mer djupgående insikter och råd om hur du kan skapa en perfekt kemisk balans för dina medarbetare, kontakta Gabriella Svanberg och Annika Kvist som även driver den framgångsrika ledarskapspodden ”Den hållbara hjärnan”.
Med rätt kunskap och strategier kan du hjälpa dina medarbetare att blomstra och nå sin fulla potential.
Lycka till!
Annika Kvist, utbildningschef Chefakademin samt författare till boken ”Hjärnsmart”, och Brain Based Coach inom neuroledarskap.
annika.kvist @ chefakademin.se
Gabriella Svanberg, legitimerad psykolog med KBT inriktning & specialist inom neuropsykologi.
gabriella.svanberg @ gmail.com
Läs mer på HRnytt:
Så blir du mer hjärnsmart - 2024!
Neuroledarskap - Hur hjärnforskning kan kopplas till ledarskap
Boktips!
Här kan du läsa mer om boken "Hjärnsmart - enkla verktyg för en starkare hjärna".