Jag har tidigare i mina inlägg pratat om vikten att utbilda sin personal och ledning om vad som händer i en förklimakteriehjärna (då man tyvärr måste ha den med sig till jobbet) och nu har det fullkomligen exploderat i Sverige.
I Sverige har vi fått det svart på vitt då Partille kommun
har visat siffror på hur deras klimakteriesatsning
har minskat deras sjukskrivningstal.
Alla pratar om det. Kändisar som Camilla Läckberg och Hannah Widell öppnar upp och berättar. Seminarier anordnas i riksdagen. Folkhälsomyndigheten sprider info på sociala medier. Allt för Hälsan-mässan har klimakteriet som fokus och IKEA är det första stora företaget i Sverige som nu har en menopauspolicy.
Jag har också tidigare nämnt att 1 av 4 företag i UK redan har en policy då det har visat sig i undersökningar att man med hjälp av detta kan minska sjukskrivningstalen. I Sverige har vi även fått det svart på vitt då Partille kommun nu har visat siffror på hur deras klimakteriesatsning har minskat deras sjukskrivningstal.
Det går dock lite långsamt i Sverige
Än så länge är det mest kommunerna som har förstått vikten av detta arbete och jag har under året varit hos en mängd kommuner och föreläst. För att detta ska fungera måste man ha en driven och framåtlutad HR-chef som vågar vara med på resan att bryta stigmat men som också förstår värdet av att utbilda både personal och ledning i denna fråga.
En föreläsning är ofta ett startskott på ett kommande arbete där det finns olika strategier för hur man ska gå till väga. Jag vill lyfta en liten svensk kommun som tack vare en eldsjäl till HR-chef har sett till att över hälften av alla medarbetare i kommunen fått höra min föreläsning och det är Karlsborgs kommun med HR-chefen Sara Hedberg vid rodret.
Det finns även andra föredömliga HR-chefer, bland annat Anna Nordström på Svenska Postkodlotteriet som redan i våras bjöd in mig för att tala.
För forskningen har kommit ifatt. Det visar sig nämligen på MR-bilder att hjärnan är ett organ som är väldigt påverkat av ett det som händer i förklimakteriet och att det påverkar våra kognitiva förmågor såsom energinivå, stresstolerans, motivation, planeringsförmåga, koncentrationsförmåga osv. Förmågor som vi dagligen använder i vårt arbete. Om vi bara visste vad hormonerna kan ställa till med så skulle vi kanske kunna bromsa till innan vi nådde den där mörka väggen.
Utmattningssyndrom är en diagnos som dessutom har visat sig ha vag evidens bakom sig och är nu under lupp i Sverige. Idag läste jag en studie där man såg att utbrändhet inte verkar ha något med arbetsbelastning att göra. Diagnosen existerar dessutom bara i svenska diagnosmanualuer och som den kloka psykologen och forskaren Elin Lindsäter uttryckte sig i en artikel:
”Att vi i Sverige valde att ta fram specifika diagnostiska kriterier för utmattning som antas bero på identifierbara stressorer kan ha att göra med hur vår tradition av att vara en välfärdsstat och med hur sjukförsäkring är utformad”
Med dessa avslutande ord hoppas jag att någon HR-chef tar över stafettpinnen från IKEA. För visst vill ni fortsätta hjälpa er personal att inte gå in i väggen?
Hoppas på en ljus december för er!
Katarina Wilk
Läs mer på HRnytt:
Medmänsklighet är det nya svarta
Vem vill gå i bräschen bland HR-folket för en satsning på kvinnors hälsa?
Om Katarina Wilk
Katarina Wilk är hälsofuturist, författare och föreläsare. Hon anses vara en av pionjärerna i Sverige när det gäller att tala om förklimakteriets påverkan på kvinnors hjärnor. Hon föreläser land och rike runt dessa frågor. Idag arbetar hon även tätt ihop med Femcare, en av de första regionsfinansierade specialistvårdmottagningarna inom digifysisk vård i Sverige som redan finns på ett antal orter och även erbjuder nationell rådgivning.
Hon har även skrivit skönlitterärt, varit nominerad i Storytel Awards 2018 och kommer i vår ut med den första delen i en trilogi med namnet Den tredje dimensionen. Bok nr två släpps december 2024.