Att vara borta från jobbet för att vårda sitt barn är en rättighet alla anställda har. Ändå tar kvinnor ut drygt 60 procent av den tillfälliga föräldraledigheten, männen knappt 40 procent. Under årets snorigaste månad, "vabruari", blir det extra tydligt på landets arbetsplatser.
På många arbetsplatser är vobbandet en mer eller mindre självklarhet.
Eftersom vi ändå vet hur omfattande vabbandet är den här månaden – förra året betalades 8,6 miljarder ut för vab – gör vi kanske klokast i att använda statistiken till något bra? För på många arbetsplatser ses inte vabbandet med blida ögon och det ökar på stressen hos en redan många gånger påfrestad arbetsstyrka.
Varför inte använda personaldatan som underlag för diskussion om hur företagets småbarnsföräldrar har det, jämställdheten i uttag av vab-dagar och kanske även det allt mer förekommande "vobbandet" – att vara hemma med sjukt barn men jobba ändå.
Vi lever ändå i ett land där RS-virus, influensa, vinterkräksjuka och covid-19 är återkommande realiteter och en del av företagskulturen.
På många arbetsplatser är vobbandet en mer eller mindre självklarhet. Att vobba kräver dock arbetsgivarens godkännande och tvärtom - det är inget som kan tvingas på en medarbetare. Men är vobbandet jämställt? Kanske är det dags att börja samla in data även om vobbandet utifrån dessa och andra aspekter?
Vi lever ändå i ett land där RS-virus, influensa, vinterkräksjuka och covid-19 är återkommande realiteter och en del av företagskulturen. Det öppnar upp möjligheter för organisationer som vill öka sina medarbetares trivsel och engagemang, vilket vi vet i längden har mycket gynnsamma effekter på företagets prestationer. Företaget har också ett ansvar att bidra med kunskap, till exempel om hur vabbande minskar lönen när den tas ut. Likaså påverkas pensionen efter ett arbetsliv med mycket vabbande.
Vabb är kanske inte det mest upphetsande HR-området men det har en konkret och viktig betydelse för såväl medarbetarna som tar ut den, deras kollegor och företaget som helhet. Dessutom är det något återkommande och som alla företag måste förhålla sig till. Därför menar jag att det bästa är att låta vabruari bli en månad där vi pratar om vård av barn, om att vobba och hur vi kan se till att detta sker på ett jämställt och medvetet sätt.
Maria Duni, nordenchef på Personio
Läs mer från Maria Duni på HRnytt:
Hur påverkas HR av AI-utvecklingen?