Testa årets friskaste julkalender 2023 utan kostnad
PUBLICERAD 10/11/2023
Lästid ca 4 min

Testa årets friskaste julkalender 2023 utan kostnad

Under 24 dagar, 1 - 24 december 2023, har du och dina kollegor chansen att öka vardagsmotionen och samtidigt komma i julstämning. Det här kan ge lite extra pepp under en för många stressig period fram till julafton samtidigt som ni är med och gör gott även för andra.

Låt dig inspireras till ökad vardagsmotion och ha kul tillsammans med andra i den digitala julkalenderutmaningen, en favorit i repris från förra året som i år även kämpar för Barncancerfonden. Nicholas Roman på Challengize berättar mer om initiativet som är kostnadsfritt för upp till fem personer.

Mer information och intresseanmälan görs här senast 29 november.

Varför en digital och aktiv julkalender?

Vi tyckte helt enkelt det behövdes en hälsosam och rolig julkalender där alla fysiska aktiviteter räknas med. Syftet med vår kalender är busenkelt - vi vill få så många som möjligt att röra på sig och ha kul under en för många stressig period på året. Det är julbord, konserter, avslutningar, presentinköp, kvartalsslut, budgetar som ska in osv och det är så lätt att man väljer bort träning och motion.

Är det någon gång man verkligen behöver fulladdade batterier och lite extra pepp från kollegorna är det just nu. Därför ville vi bjuda in till 24 dagar där vardagsmotion och att ha kul med sina lagkompisar ligger i fokus. Och det bästa är att vår Julkalender går att kombinera med alla andra där ute, från yoga- och löpkalendrar till chokladkalendern.

Vad hoppas ni uppnå med en digital julkalender?

Vi vill att så många företag som möjligt hänger på och testar vår julkalender helt kostnadsfritt. Det blir ett roligt sätt att testa på Challengize hälsoutmaning, skaffa massa nya vänner och inspireras till motion och få energi mitt i allt stök. Vi kommer dessutom bjuda på ett par hälsosamma och digitala överraskningar, som man kan delta i live över hela landet. En digital julgran kommer vi bland annat peppas att springa tillsammans.

Målet för alla som är med är att nå sina 750 Challenge Points varje dag, en ganska tuff men realistisk utmaning. Och för oss är poäng inte lika med steg eller tid, utan vår unika algoritm värderar alla insatser baserade på vem man är och vilken aktivitet man genomfört. Lite som ett avancerat golfhandikapp där alla kan tävla på lika villkor, oavsett hur bra på golf man är.

Inte minst vill vi visa att det går att skapa engagemang och teamkänsla bland anställda var de än befinner sig genom digitala hälsotjänster samt få fler att få upp ögonen för vad man har att vinna på att skapa utrymme för vardagsmotion för sina anställda. Vi vill även visa hur CSR och friskvård kan gå hand i hand och öka engagemang bland anställda.

Berätta om förra årets succé och årets Charity Points?

Förra årets julkalender var en succé med 70 medverkande företag och 440 deltagare som tillsammans på bara 24 dagar ökade sin vardagsmotion med 10,8% och minskade upplevd stress med 8,9% i snitt.

Vi hoppas toppa engagemanget i år när Challengize skänker 100 kr per varje betald deltagare till Barncancerfonden. Under hälsoutmaningen går det att följa hur vår samlade aktivitet ger Charity Points och rör sig mot vårt välgörenhetsmål. Det är kostnadsfritt att delta för 5 personer i ett lag från företag som inte testat på oss tidigare men tveka inte att anmäla fler lag från ditt företag. Ju fler deltagare ni anmäler, desto starkare blir ni som team samtidigt som ni är med och gör gott för andra.

Dina bästa tips för att vi ska komma igång?

 • All rörelse är bättre än ingen, en klyscha men så är det!
 • Planering gör det lättare, fundera redan idag på hur du kan nå dina 750 poäng imorgon.
 • Tänk som en brandman och lägg fram dina träningskläder dagen före så blir det lättare att ”rycka ut”.
 • Utmana dig själv att hitta minst 10 nya vägar att aktivt ta dig till kontoret.
 • Om du kan, ta minst ett möte om dagen som ett walk-n-talk möte. • Sitt inte för länge, lyssna på kroppen och ta pausgympa en gång i timmen.
 • Utmana en kompis som också är med så ni pushar varandra.
 • Ge dig själv små vardagsbelöningar om du lyckas med dagens mål (en lott, en smoothie, en lyxig kaffe mm)
 • Cykla! Det går oftast snabbare än bilen och man mår ju så bra av frisk luft.
 • Ta trapporna varje dag - även om hissen fungerar!
 • Jogga med barnen på cykel – små barn cyklar ungefär så snabbt som vi vuxna springer.
 • Engagera eventuella barn i din utmaning – kvällspromenader och jägarvila ger massor med poäng.
 • Ställ upp för laget och gör dig själv en tjänst - använd den sociala peppen i Challengize appen!
 • Få med så många som möjligt, ju fler energiknippen desto bättre stämning och framgång på jobbet!

Berätta kort om dig själv. Vem är Nicholas Roman?

En svensk-engelsk 48-åring med familj som älskar träning och äventyr i kombination med unika naturupplevelser. Genom åren har fokus skiftat från lagsporter till mer individuella som löpning, simning, långfärdsskridskor och på senare tid mycket swimrun. Sporten man enkelt kan få in i familjelivet med småbarn och nå långt ut i naturen. En röd tråd hos mig har nog alltid varit att engagera andra att upptäcka rörelseglädje och därför blev utvecklingen av Challengize helt naturlig när jag ville göra något nytt och spännande för arbetsplatser. Något som sträckte sig långt förbi de traditionella stegtävlingarna.

Av: Annika Hegardt


Om den digitala julkalendern

Julkalendern är kostnadsfri för upp till 5 personer i organisationer som inte testat Challengize hälsoutmaning tidigare. För ytterligare lagmedlemmar och tidigare användare är priset 295kr/person. Det finns ingen begränsning i antal deltagare, ju fler desto roligare, så tipsa gärna ditt nätverk. Mer information och intresseanmälan görs här senast 29 november.