Se vad 10 storföretag söker efter hos sina sommarjobbare
PUBLICERAD 18/4/2023
Lästid ca 4 min

Se vad 10 storföretag söker efter hos sina sommarjobbare

Jobbland har frågat tio av Sveriges största arbetsgivare om vad de letar efter i sina rekryteringar av sommarjobbare.

Vad är det som gör en sökande särskilt attraktiv för er när ni söker efter sommarjobbare?

Liseberg – Andreas Palm, Employer branding-specialist

Vi är ett värderingsstyrt bolag, så det enkla svaret är en sökande som verkligen lever våra värdeord: omtanke, kreativitet, kvalitet, glädje och säkerhet. Ofta tar sig detta uttryck i en sökande som uppvisar en energi och en nyfikenhet att bidra till lagets framgång, inte bara sin egen. Som lisebergare ska du tycka att det kittlar lika mycket, om inte mer, i magen av att ge glädje till någon annan, som att uppleva den själv.

Burger King – Jana Halicek, Head of People & Culture

Till sommarsäsongen söker vi efter nya talanger till våra restauranger där vi särskilt värdesätter passionerade personer. Arbetssökande som har passion för burgare, som vill utvecklas inom sitt arbete och som trivs i att arbeta tillsammans med andra i en positiv atmosfär passar oss på Burger King.

Akademibokhandeln – Karin Scheutz, HR-specialist

Vi söker personer med positiv attityd, stort säljdriv och tidigare erfarenheter av service och försäljning.

Espresso House – Maria Anderberg, HR-chef

Vi letar efter människor som tycker om att ge andra människor ett leende på läpparna och som inte är rädda för att hugga i där det behövs. Självklart är en passion för kaffe en bonus.

Elgiganten – Helena Lundenfelt, HR- och utbildningschef

Vi letar efter medarbetare som är nyfikna och engagerade, personer som motiveras av att få utvecklas, ta ansvar och som gärna vill lära sig nya saker. Vi tror att man trivs hos oss om man gillar att hjälpa andra och brinner för att hitta bra lösningar på våra kunders utmaningar.

Circle K – Martina Puranen, rekryteringsspecialist

Hos oss på Circle K är vi mer intresserade av dig och din inställning än dina tidigare erfarenheter. Berätta varför du vill jobba hos oss och vad du kan bidra med till vårt team i din ansökan för att sticka ut.

PostNord – Liselotte Hyllendal, Teamchef Rekrytering

Vi tittar mycket på motivation hos kandidaterna och att man har rätt förväntningar på jobbet. En kandidat som har läst på och har förståelse för jobbet de har sökt, samt kan motivera varför det passar just dem är särskilt attraktiva för oss.

Vattenfall – Daniel Nilsson, rekryteringschef

Vi söker kompetens inom många olika områden. Vattenfall anställer cirka 150–200 sommarjobbare om året och våra sommarjobb kan se väldigt olika ut. Om du som student studerar inom ett område som direkt kopplas till vår kärnverksamhet är det såklart extra intressant för oss att titta närmare på din ansökan.

Gröna Lund – Sanna Nordström, rekryteringschef

Det är lika viktigt för oss att hitta rätt kandidater som det är viktigt att man som kandidat också kan känna igen sig i våra värderingar. Det vi söker gemensamt för dessa tjänster är den personliga inställningen till att leverera service i världsklass samt det personliga engagemanget.

McDonalds – Henrik Nerell, Press officer

Det som spelar störst roll är att en sökande tycker att det är roligt att ge service, är glad och positiv, och tycker att det är kul att att arbeta i team. Det är naturligt att vara nervös vid intervjun men våga gärna bjuda på dig själv, berätta om vem du är och visa att du är intresserad!

7 experttips på hur du fixar sommarjobbet

Rekryteringsexpert Fredrik Tengberg på Jobbland listar sina bästa tips.

  1. Börja tidigt, det är då det finns flest alternativ ute. Om du inte har börjat söka sommarjobb än bör du sätta igång så snart som möjligt!
  2. Konkurrensen kan vara hård. Därför är det bra att leta efter och ansöka om sommarjobb så öppet, brett och aktivt som möjligt. Om du bara söker till riktigt populära sommarjobb måste du sticka ut från en stor mängd intresserade.
  3. Låt folk veta att du söker sommarjobb. Ofta är det genom nätverk som du kan hitta jobb, så lägg ut det på sociala medier och berätta för alla du känner.
  4. Ta reda på mer om arbetsgivaren och skräddarsy alltid din ansökan för det aktuella sommarjobbet. Läs jobbannonsen noggrant, googla arbetsgivaren och besök dess kanaler i social media.
  5. Om du inte har så mycket arbetslivserfarenhet, identifiera vad du har lärt dig som är relevant för sommarjobbet – till exempel genom hobbyer, volontärarbete eller skolan.
  6. Be personer med mer erfarenhet än du själv om hjälp i ditt sommarjobbsökande, och låt någon läsa igenom din ansökan på förhand.
  7. Attityd och entusiasm kommer att kompensera för bristen på arbetslivserfarenhet. Du bör lyfta fram både din motivation för sommarjobbet och din vilja att lära dig – i såväl din ansökan som under anställningsintervjun!

Om Jobbland

Jobbland är en av landets största jobbsökmotorer med runt 750 000 besökare varje månad. Jobbland skriver regelbundet artiklar om jobbsök, arbetsliv och karriär. Tio av Sveriges största arbetsgivare delar med sig om vad de letar efter i sina rekryteringar av sommarjobbare. Läs hela inlägget på Jobbland