Dags att ta cykeln till jobbet?
PUBLICERAD 4/8/2023
Lästid ca 2 min

Dags att ta cykeln till jobbet?

De flesta svenskar äger en cykel, ändå är det bara 3 av 10 som tar cykeln till jobbet. Självklart har det att göra med avstånd och möjligheter, men genom att redan nu planera för mer cykling efter sommaren kan du få många fördelar. Här är några:

Spara både pengar och tid

En av de främsta fördelarna med att ta cykeln till jobbet är kostnadseffektiviteten. Genom att använda cykeln som ditt främsta transportmedel sparar du pengar på både bensin, parkeringsavgifter och kollektivtrafikkostnader. Dessutom slipper du de eventuella förseningar och köer som finns i buss- och biltrafiken och även kostnaderna för att underhålla och reparera en bil. Cykeln ger dig också möjlighet att resa under rusningstrafik – utan att bli uppehållen i köerna.

Minska din klimatpåverkan

En annan stark anledning att välja cykelpendling är att det har en positiv effekt på miljön. När du väljer cykeln istället för bilen minskar du ditt koldioxidutsläpp. Cykeln är med andra ord en grön transportmetod som inte bara minskar luftföroreningar utan också behovet av vägar och parkeringsplatser. Genom att göra det hållbara valet att cykla till jobbet kan du aktivt bidra till en renare och mer hållbar framtid.

Hälsa och stressreducering

Att vi behöver röra på oss mer vet ju de allra flesta – och cykeln ger en utmärkt möjlighet att få in fysisk aktivitet i din dagliga rutin. När du cyklar till jobbet tränar du hjärtat, stärker musklerna och förbättrar konditionen. Dessutom minskar aktivitet stressnivåerna och förbättrar ditt allmänna välbefinnande, vilket faktiskt kan göra dig ännu mer effektiv på jobbet. Att vara aktiv utomhus i friska luften ger en känsla av frihet – och ny energi inför arbetsdagen.

Anpassa efter din vardag

Har du möjlighet att cykla får du också den fördelen att du kan anpassa din resväg och restid efter dina behov. Du behöver inte oroa dig för tidtabeller, utan kan skapa din egen rutin och välja den kortaste – eller kanske den vackraste – vägen till jobbet. Har du dessutom med dig rätt kläder och utrustning ökar chansen att komma till jobbet på ett smidigt sätt.

Tips! Stäm av med chefen

Vissa arbetsplatser erbjuder sina anställda bidrag till cyklar eller företagscyklar för att uppmuntra dem att välja det alternativet. Hör med din chef vad som gäller hos er.

Källa: Forskning.se, riksdagen.se