Ta’t lugnt i sommar. Eller var jätteaktiv
Foto: Kristian Pohl
PUBLICERAD 18/7/2023
Lästid ca 3 min
Sommarläsning

Ta’t lugnt i sommar. Eller var jätteaktiv

Vad är bäst? frågar jag mig ibland när sommarlovet ska börja. ”Att lata sig med en god bok under ett parasoll eller att vara aktiv och cykla, paddla, golfa?”

Jag har kommit på att frågan är felställd. Vad jag borde frågat är: ”Hur återhämtar jag mig bäst på min semester?” Svaret är så klart inte att jag ska läsa jobbmejl på min telefon. Ändå är jag en av oss som gör det. Varje sommar.

Jag skyller på att jag är företagare som jobbar globalt och därför inte kan koppla bort. Men det är till stor del ett svepskäl. Jag är lika beroende av min smarta telefon som alla andra. Jag vet samtidigt att jag verkligen behöver ladda mina egna batterier för att kunna vara mitt bästa jag under lång tid.

Inse förresten att din arbetsgivare (om du är anställd) faktiskt betalar dig för att du ska återhämta dig så om du inte gör det så bryter du ett kontrakt. Så - I år ska det bli ändring på den ständiga nåbarheten. Är du med?

Gör något annat

Jag gillar att läsa böcker. Därför ska jag förlora mig i berättelser som tar med mig på en resa i tid och rum. Jag gillar att bara lata mig. Därför ska jag ibland göra så lite som möjligt. Kanske ta upp meditation igen (något jag tycker är jättesvårt). Och jag gillar att vara aktiv. Därför ska jag simma, jogga, åka på utflykter, golfa, kolla på Coldplay och Håkan Hellström. Grejen är att jag då inte är på jobbet ens mentalt. Det är kanske det vi alla behöver. Ett break från arbetsfokuset.

Här nedan ska du få tre lästips och tre varva-ner-tips

 • Påven Johanna
 • Flickan som vävde sidenmattor
 • Tusen strålande solar

Det är tre fantastiska böcker om tre starka kvinnor.

Bonustips: Läs Trädens hemliga liv. Den kommer att ändra hela din syn på träd.

Varva ner genom att:

 • Inse att det tar en vecka att varva ner – om du faktiskt varvar ner.
  • Känner du dig uppe i varv när ledigheten börjar? Det är ok. Det tar tid att landa på samma sätt som att pulsen tar en stund att gå ner om du sprungit, eller för alkoholen att gå ur kroppen om du druckit. Ge dig tid.
  • Måste du ha koll på linkedin, instagram, twitter, facebook, tiktok etc. på din semester? Måste du det? Det kanske känns som att du blir mer avslappnad när du kollat men det är en ytlig dopaminkick och ingen återhämtning. Måste du ens ha telefonen i din ficka eller i handen hela tiden?
 • Gör något som flyttar din uppmärksamhet
  • Besök något nytt ställe, åk på utflykt, Måla eller tapetsera, testa en sport, läs en bok. När du fokuserar på en sak utanför jobbet så kan du inte fokusera på jobbet. Välj ditt fokus.
 • Gör dig umbärlig
  • Om du är egenföretagare eller timanställd är detta svårt men annars är det i längden stressande att vara oumbärlig. Och är du verkligen oumbärlig eller vill du bara vara det? Kommer verksamheten att stanna om du inte är där? Då har din arbetsgivare ett stort problem.

Tack för att du läser mina tankar.

Ha en underbar sommar!

Vi ses i höst! //Antoni


Om Antoni Lacinai

Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare inom kommunikation, arbetsglädje, kundbemötande och ledarskap. Du bokar honom lättast via lacinai.se. Följ honom också på LinkedIn för fler insikter om kommunikation och motivation.