Nästan en fjärdedel av svenskarna skippar jobblunchen
Foto: Marie Manner
PUBLICERAD 22/10/2024
Lästid ca 2 min

Nästan en fjärdedel av svenskarna skippar jobblunchen

Nu kommer en ny rapport från Convini om svenskarnas lunchvanor som visar att stress och tidsbrist gör att många väljer bort jobblunchen. Att avstå från lunch på jobbet kan leda till flera problem, både för hälsan och produktiviteten.

Lågt blodsocker och mental trötthet

När du hoppar över måltider, särskilt lunch, kan blodsockernivåerna sjunka, vilket påverkar hjärnans funktion. Det kan leda till trötthet, irritation och sämre koncentration. Utan en paus mitt på dagen blir hjärnan trött, och din förmåga att fatta beslut och lösa problem minskar.

Lunchrapporten 2024

Lunchrapporten 2024 från Convini baseras på en undersökning som presenterar svenskarnas lunchvanor på jobbet. Trots att de flesta tycker att lunchpausen är en mycket viktig del av arbetsdagen för ökad prestation, social samvaro och näringsintag, uppger nästan en fjärdedel (23 procent) av svenskarna att de skippar jobblunch minst en gång i veckan på grund av stress och tidsbrist.

Ur undersökningen

  • 6 av 10 upger att de tar max en halvtimmes lunch.
  • I mellersta Norrland uppger respondenterna att de tar längst pauser, där hela 59 procent lunchar minst 45 minuter (jfr rikssnitt 40 procent).
  • I Västsverige är pauserna kortast där hela 68 procent lunchar 30 minuter eller mindre (jfr rikssnitt 59 procent).

Vi vet sedan länge att lunchen är både viktig och uppskattad. Trots det tar många korta eller inga lunchpauser alls. Människan behöver näring och energitillskott för att må bra och fungera bättre under en arbetsdag. Dessutom bidrar lunchen till att vi känner gemenskap, trivsel och arbetsglädje på jobbet. Att värna om lunchen är bra för både individen och företagen.
Marie Manner, Chef för Kundupplevelse och Marknad på Convini

Gen Z och millenials tar längst lunchpaus

Att kunna ta en ordentlig lunchpaus och umgås med sina kollegor är viktigt för den psykosociala tryggheten på̊ arbetsplatsen. Ju yngre kollegor desto vanligare är det med längre lunchpaus.

  • 91 procent av de som är 18–34 år uppger att de tar lunchpaus i 30 minuter eller mer.

Nyckeln till bra matvanor är att äta tre måltider om dagen och gärna något enkelt mellanmål emellan så att man inte blir för hungrig till nästa måltid. Det kan vara en frukt, smörgås eller yoghurt. Att hoppa över en måltid leder i princip alltid till "överätning" senare på dagen, inte sällan av mat som är både söt och fet.
Maria Sitell, leg. dietist

Lunchrapporten ger oss många insikter och det blir intressant att följa utvecklingen över tid. Inte minst får vi ett kvitto på att Convini fyller en viktig funktion på den svenska arbetsplatsen som ger fler tillgång till goda, bekväma och prisvärda luncher, varje dag. Convinibutikerna gör arbetsvardagen enklare och närheten bidrar också till mer tid för att umgås och göra annat som vi gillar på lunchen.
Marie Manner


Om undersökningen

Undersökningen genomfördes digitalt av Kantar Sifo på uppdrag av Convini under maj 2024. Totalt deltog 1147 personer i åldrarna 18-65 år från hela landet.

Ladda ner hela undersökningen här.