Vår viktigaste mest outnyttjade resurs!
Foto: Peter Callerfelt
PUBLICERAD 10/10/2024
Lästid ca 3 min
Krönika

Vår viktigaste mest outnyttjade resurs!

Kanske har du noterat att din kollega som vanligtvis brukade komma tidigt, numera kommer sent? Han som alltid brukade prata högt är nu påfallande lågmäld. Hon som uppskattade fikastunderna har plötsligt bråttom hem?

Ni som har lyssnat på mig i olika sammanhang eller läst mina texter, vet att jag med en dåres envishet vill lyfta fram medmänniskans betydelse för den psykiska hälsan. Jag är övertygad om att medmänniskan är den psykiska hälsan mest värdefulla resurs. Det är där vi har den verkliga kraften! Samtidigt som den resursen fortfarande är långt ifrån väl nyttjad.


World Mental Health Day 10 oktober 2024
Tema i år - Psykisk hälsa på arbetsplatsen!


Den 10 oktober varje år har Världshälsoorganisationen valt att belysa den psykiska hälsan i världen. Varje år kommer dagen med ett tema. Ett tema som i år är - Psykisk hälsa på arbetsplatsen! Valet av arbetsplatsen är ju tyvärr inte sprungen ur att det har visat sig vara en så positiv utveckling, utan tvärtom. Men att arbetsplatsen är en plats med hög andel psykisk ohälsa är också lite som att slå in öppna dörrar för alla som har följt samhällsläget under den sista tiden. Låt oss därför se på vad vi faktiskt kan göra!


Utbilda medarbetaren och medmänniskan.
Den tveklöst mest avgörande resursen för att vända utvecklingen!


Till att börja med, vi behöver börja i det ljusa och friska. Arbeta proaktivt, skapa och främja de resurser som vi människor behöver för att klara av livets påfrestningar. Så som sömn, motion, mänskliga relationer. Men även kunskap om hur vi människor som organismer faktiskt fungerar. Varför känner vi det vi känner? Varför reagerar vi så som vi gör? Och hur kan vi förhålla oss till den omvärld som har hunnit förändras enormt medan vi fortfarande är den urmänniska som är skapt för att leva så som vi gjorde för en tid tillbaka om hundratusentals år?

Vi kan dock inte skydda oss mot varken omvärldens utveckling eller livet. Faktiskt inte ens helt skydda arbetsplatsen, men vi kan hjälpas åt - arbetsgivare och arbetstagare att lära oss mekanismerna. Utbilda medarbetaren och medmänniskan. Enligt mig den tveklöst mest avgörande resursen för att vända utvecklingen!


Har du sett att någon förändrats påtagligt i vikt?
Uppmärksammar du ett förändrat beteende?


Jag skulle vilja påstå att en förhållandevis liten förflyttning från var och en av oss i kunskapsnivå kommer att kunna ge enorma positiva effekter för den allmänna psykiska hälsan. Något som resulterar i stärkt mående, ökad närvaro, bättre produktion, vunna kronor och räddade liv. En tsunami av möjligheter för individen, relationerna intill, för organisationen och för samhället i stort.

Har du sett att någon förändrats påtagligt i vikt? Uppmärksammar du ett förändrat beteende? Eller har du bara en allmän känsla av att något inte riktigt stämmer? Det är lätt att tänka, inte ska jag lägga mig i, personen i fråga har säkert någon som är närmre än mig. Alternativt, tänk om jag gör fel? Men lyssna nu - det faktum att du ser och att känner betyder att du har en betydelsefull roll i din medmänniskas liv. Om du så är chefen, kollegan, kunden, mamman eller grannen är oväsentligt. Det du behöver göra är att vara medmänniska! Men jag vet också att för att kunna ”bara vara medmänniska” behöver vi känna oss trygga i de medmänskliga grundkunskaperna. För det är där vi finner det ork, ord och mod som krävs!

Låt den 10 oktober inspirera - satsa på att utbilda medarbetaren och medmänniskan 🤍.

Det är dags nu.

Helena Reje, Always Mind

Läs mer på HRnytt:

Gräv där du står

Smäll en dörr eller kasta kastruller!

Våga vara medmänniska i sommar

Medmänniskan - den psykiska hälsans viktigaste resurs


Om Always Mind

Always Mind syftar till att hantera, utbilda och vägleda inom psykisk hälsa – välmående och ohälsa. Vi är övertygade om att det är medmänniskorna i vardagen som har de bästa förutsättningarna för att fånga upp och inledningsvis ta om hand om det psykiska måendet. Därför ämnar vi höja den allmänna kunskapsnivån samt inge ork, mod och ord till medmänsklighet. Som en del i det arbetet har vi tagit fram konceptet Psykisk första hjälpen; Tala, fråga, lyssna och respektera.

Always Minds psykiska första hjälpen-tavla