Så många använde inte friskvårdsbidraget

Lästid : 1 min

Så många använde inte friskvårdsbidraget

Enligt en ny Sifo-undersökning får svensken i genomsnitt drygt 2000 kr i friskvårdsbidrag av sin arbetsgivare. Men bidraget utnyttjas inte alltid. En av fyra uppger att de lät sitt friskvårdsbidrag brinna inne.

  • Drygt en av fyra (27%) glömde eller struntade i att använda tjänsteförmånen under 2022.
  • Flest (16%) struntade i att använda sitt friskvårdsbidrag förra året.
  • Något färre (11%) glömde bort att lösa in det.
  • Att antingen glömma eller strunta i sitt friskvårdsbidrag är vanligare bland männen (38%) än bland kvinnorna (23%).

Fler kvinnor än män använder hela friskvårdsbidraget

Av de som fått friskvårdsbidrag av sin arbetsgivare uppgav endast hälften (52%) att de använde hela bidraget under 2022 medan 16 procent uppger att de endast använde pengarna till viss del. Fler kvinnor (58%) än män (46%) använde hela friskvårdsbidraget.

"En vanlig missuppfattning är att friskvårdsbidraget endast går att använda till gymkort och gruppträningspass men faktum är att det idag går att använda till en mängd olika aktiviteter; alltifrån dansklasser, golf och klättring till rökavvänjning, kostrådgivning och profylaxkurser för blivande föräldrar." Jenny Holmstedt, Marknadschef på ViktVäktarna.


Om undersökningen

Undersökningen genomfördes på uppdrag av ViktVäktarna i Kantar Sifos webbpanel under perioden 19–22 januari 2023. Totalt intervjuades 1172 personer i åldern 16–79 år. Av dessa uppger 744 att de får friskvårdsbidrag av sin arbetsgivare. Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.