Så mycket bättre sover vi när vi jobbar hemifrån

Lästid : 2 min

Så mycket bättre sover vi när vi jobbar hemifrån

En ny Sifo-undersökning visar att närmare hälften av svenska kontorsarbetare får mer sömn när de arbetar hemifrån. De flesta av dem sover en halvtimme till en timme längre. Sifo-undersökningen visar att åtta av tio kontorsarbetare får mer tid över till annat än jobb när de arbetar hemifrån.

Att arbeta hemifrån innebär för många en tidsbesparing då resan till och från jobbet inte upptar tid. Men vad gör vi med den insparade restiden? Sover, är svaret för många.

  • Närmare hälften  (47 %) får mer sömn de dagar de inte åker till kontoret.
  • Av dessa sover de flesta (43 %) en halvtimme till en timme längre.
  • En av fem (20 %) får upp till 90 minuters extra.

Detta motsvarar upp till drygt två veckors extra sömn under ett arbetsår för en av fem, förutsatt att de arbetar hemifrån dagligen. En fjärdedel sover upp till en halvtimme längre medan ett fåtal (4 %) sover mer än en och en halv timme längre.


Närmare hälften uppger att de
hinner få mer arbete utfört.


Det blir mer tid på hemmet, motion och relationer

Svenskarna sover dock inte bort all insparad tid. Undersökningen visar att åtta av tio får mer tid över till att göra annat utanför jobbet när de arbetar hemifrån. Allra vanligast är att ägna mer tid åt hushållssysslor, något som 62 procent av respondenterna uppger. Närmare hälften (47 %) uppger även att de hinner få mer arbete utfört.

"Hybrid- och hemarbete har skapat en mer flexibel arbetsdag för många. Det faktum att svenskarna har mer tid över till att fokusera på andra saker utanför jobbet, oavsett om det är att spendera mer tid med familjen, träna eller utföra hushållssysslor kan förhoppningsvis ha en positiv effekt på vardagslivet. Vi vet att ge anställda frihet och flexibilitet att själva välja var de arbetar har en positiv inverkan på deras välmående, lycka och i slutändan deras produktionsnivåer."
Claus Fonnesbech, Senior Communications Director, Jabra.

Det är inte bara hemmet svenskarna vårdar mer de dagar de inte är på kontoret, även den egna hälsan och relationer ges mer tid.

  • Närmare fyra av tio (37 %) uppger att de får mer tid över till umgänge med familj och vänner.
  • 36 procent har mer tid över för träning. En av fyra spenderar även mer tid på fritidsaktiviteter.
Om undersökningen

Undersökningen genomfördes i Kantar Sifos webbpanel på uppdrag av Jabra under perioden 29 november–5 december 2022. Totalt intervjuades 2533 personer i åldern 18–79 år, varav 1050 personer som är sysselsatta inom kontorsarbete.  Webbpanelen är riksrepresentativt rekryterad utifrån slumpmässiga urval. Det förekommer ingen självrekrytering i Kantar Sifos webbpanel.