Orolig för ditt jobb? Så tar du dig igenom motgångarna
PUBLICERAD 8/2/2024
Lästid ca 3 min
Krönika

Orolig för ditt jobb? Så tar du dig igenom motgångarna

Det är tuffa tider nu. Många av oss känner det. Klichéer som: ”Det är inte hur man har det utan hur man tar det” är inte vad man vill höra. Om du just fått reda på att företaget där du jobbar har ett varsel på gång, eller om du redan har blivit uppsagd, eller flyttats till en uppgift som är mindre kvalificerad än den tidigare, då är det svårt att se glaset som halvfullt.

Jag har själv varit med om tuffa tider flera gånger både som anställd och som egen företagare där jag har böjt på huvudet, svärande, och letat efter energi, mod och motivation att agera. Det har inte alltid varit lätt, trots att jag själv coachar, föreläser och utbildar organisationer i kommunikation, motivation och arbetsglädje.

När jag drabbas av motgångar finner jag ändå tröst. Dels för att jag vet vad som händer inom mig, dels för att jag tagit mig igenom den så kallade förändringskurvan flera gånger förr.


Så jag vill ge den här insikten till dig, även om
den kan kännas avlägsen eller till och med provocerande:

Det kommer att bli bra!


Men det kan ta tid. Den som drabbas av en motgång, går igenom olika faser.

De ser ungefär ut så här:

 • Fas 1: ”Det kan inte vara sant!”
  Du vill inte se sanningen i vitögat. Du kan hamna i chock, sedan förnekelse och därefter blir du förmodligen förbannad.
 • Fas 2: ”Det är kört!”
  Här kommer oron, men även sorgen in. Du inser att du inte längre är en del av stammen. (Vi människor reagerar väldigt negativt på den känslan av utanförskap.) Du kan känna dig värdelös, ouppskattad och oälskad.
 • Fas 3: ”Vad gör jag nu?”
  Nu har du accepterat det nya läget. Du börjar fundera på hur du ska gå vidare. Kanske skriver du att-göra-listor som du kan agera på, bocka av och känna att du får upp lite fart igen. I görandet kommer ofta motivationen.
 • Fas 4: ”Jag är tillbaka i matchen”.
  Du har landat i ett nytt normalläge. Vad du gör då vet ingen i dag, men du är ur det värsta och du har tagit dig upp på andra sidan. Lite klokare, lite tryggare, och med nytt hopp om framtiden. Du spänner bågen och sätter upp nya mål. Du trivs igen.

Hur djupt du sjunker och hur länge du stannar på botten beror bland annat på ditt allmänna sinnestillstånd, ditt sociala nätverk, din ekonomiska situation, din familj och andra faktorer som din förmåga att sätta mål, blicka utåt, hitta dina motivationsnycklar och att be om hjälp. Ensam är sällan stark.

Jag hoppas att du med dessa ord inser att om du är arg eller ledsen så är det exakt som det ska vara. Då är du i den fasen. Din uppgift just nu är att acceptera det, och sedan jobba dig framåt tills du är i fas 4, tillbaka i matchen igen.

Lycka till och kom ihåg: Det kommer att bli bra.
//Antoni Lacinai

Läs mer på HRnytt:

Sitter du nära den som GÖR eller den som STÖR?

Det är ALLTID chefens fel - Men inte alltid samma chef…

Se målet bortom målet


Om Antoni Lacinai

Antoni Lacinai är en av Sveriges populäraste föreläsare inom kommunikation, arbetsglädje, kundbemötande och ledarskap. Du bokar honom lättast via lacinai.se. Följ honom också på LinkedIn för fler insikter om kommunikation och motivation.