4 budgettips för en attraktiv kontorsmiljö
PUBLICERAD 26/2/2024
Lästid ca 3 min
Krönika

4 budgettips för en attraktiv kontorsmiljö

Att ge anställda möjlighet att arbeta på distans har klara fördelar, men arbetsgivare ser också ett betydande värde i att arbeta på kontoret. Att skapa en företagskultur och främja socialt samspel och vänskaper samt tillhandahålla viktiga fysiska resurser är samtliga kopplade till att arbeta i en kontorsmiljö.

Däremot räcker inte detta när arbetsgivare försöker att övertyga anställda att ge upp den flexibilitet som distansarbete medför. Därför har vi här listat fyra budgetvänliga hacks som arbetsgivare kan ta till för att förbättra sina kontorsmiljöer.

 1. Får du inget gjort i öppet landskap?
  Att arbeta hemifrån betyder mycket för de anställda, särskilt jämfört med öppna kontorsmiljöer. Att konstant befinna sig i kollegornas blickfång åtta timmar per dag kan vara påfrestande, särskilt för introverta personer. Vissa upplever även att de har svårt att få något gjort då de ofta måste rycka ut och hjälpa sina kollegor. Genom att ersätta den öppna planlösningen med mer privata kontorsutrymmen kan arbetsplatsens bekvämlighet enkelt förbättras till låg kostnad. Enligt rapporten State of Hybrid Work 2023 kan 26% av svenska anställda tänka sig att återvända till kontoret om integriteten förbättrades med exempelvis bättre utrymmen.

En av de största tidstjuvarna för både kontors-
och distansarbetarna är meningslösa möten.


 1. Kunde mötet ha varit ett mail?
  På kontoret är det viktigt att se till att inte slösa bort sin tid eller någon annans. En av de största tidstjuvarna för både kontors- och distansarbetarna är meningslösa möten, vilket har blivit tydligt med uttryck som "det här mötet hade kunnat vara ett mail". Se till att tiden medarbetare spenderar på kontoret är meningsfull.
 2. Fysisk närvaro betyder bättre feedback
  Enligt State of Hybrid Work 2023 upplever 57% av cheferna i Norden och 40% av de nordiska anställda att hybrid- och distansanställda går miste om informell feedback och utvecklingsmöjligheter som kan påverka deras karriärutveckling. Uppmuntra medarbetarna och påminn dem att om de kommer in på kontoret, kommer de att få mer informell feedback, vilket hjälper deras karriärsutveckling.
 3. Byt till fyra dagars arbetsvecka
  Vissa företag testar redan fyra dagars arbetsvecka och har faktiskt upptäckt att det ökar produktiviteten. Enligt 2023 års State of Hybrid Work-rapport skulle 14% av de tillfrågade i Sverige kunna tänka sig en lönesänkning på 15% för att för att arbeta fyra dagar i veckan Närmare var tredje (30%) svensk anställd uppgav att en fyra dagars arbetsvecka finns med på deras önskelista över de topp tre främsta förmånerna.

En övergång till en fyra dagars arbetsvecka locka tillbaka medarbetare till kontoret utan att det behöver kosta företagen extra om det är en plats där de får mer arbete gjort på kort tid, vilket är målet med dessa tips.

Fördelarna med distansarbete är obestridliga, men en fysisk arbetsplats har sina fördelar för företagets trovärdighet, sociala sammanhållning och flexibilitet. Att locka tillbaka anställda utan att offra flexibiliteten i distansarbete är en utmaning. Strategiska och budgetvänliga justeringar såsom privata arbetsutrymmen, effektiva möten, snabb feedback och möjligheten till en fyra dagars arbetsvecka är kraftfulla alternativ. Satsa på att behålla balansen mellan flexibilitet och fördelarna med en attraktiv arbetsplats.

Frank Weishaupt, VD för Owl Labs

Läs mer på HRnytt:

Så här lyckas du med digitalt samarbete - Felen du ska undvika

Nya buzzwords på kontoret som du bör känna till