Sugen på att kombinera arbete och semester? - Prova Workation
Foto: Sofi Klinkert
PUBLICERAD 15/9/2023
Lästid ca 2 min

Sugen på att kombinera arbete och semester? - Prova Workation

Det trendiga begreppet Workation är en sammanslagning av work + vacation och innebär att du tar semester från din arbetsplats men inte från ditt arbetet. Så här fungerar det.

Du kan planera din workation på allt från ett par dagar till ett par veckor. Du tar med dig jobbet till en behaglig plats där du är produktiv och arbetar samtidigt som du kan njuta av semester på all övrig tid.

Workation har alla möjligheter att skapa en mer harmonisk balans, där det inte längre blir så långa perioder mellan ledigheterna.

"Vi vill vara en bra arbetsgivare och ge våra medarbetare möjlighet att uppnå sin bästa potential och samtidigt upprätthålla en sund balans mellan arbete och privatliv. Att erbjuda möjligheten till workation ligger i linje med vårt åtagande att tillhandahålla en positiv och agil arbetsmiljö. Vi litar på att våra medarbetare fortsätter vara produktiva samtidigt som de kan njuta av fördelarna med ett miljöombyte." - Sofi Klinkert, HR Director på SD Worx.

Riktlinjer för att säkerställa efterlevnad

För att säkerställa en god och rättvis implementering har SD Worx skapat en policy för workation med några riktlinjer.

  • Workation bör diskuteras med den närmaste chefen för att se vilka möjligheter som finns och för att få godkännande.
  • Workation är begränsat till kollegor med roller som inte kräver tjänstgöring på plats.
  • Workation-perioden får inte överstiga fyra veckor per år (20 arbetsdagar).

Här kan du läsa mer från SD Works på HRnytt:

Hur ser framtidens HR-teknologi ut?

Sju frågor till en HR-chef


Om SD Worx

Belgiska HR-teknikföretaget SD Worx ger sedan i somras sina medarbetare möjlighet till "workation". Konceptet innebär ökad flexibilitet och förtroende för deras anställda när det kommer till att hantera balansen mellan arbete och fritid.

Företaget genomförde nyligen en undersökning där man var i kontakt med 5 000 arbetsgivare och cirka 16 000 medarbetare i 16 europeiska länder. Enligt undersökningen kan i genomsnitt 34 procent av de som distansarbetar även arbeta på distans utomlands! Norge leder ligan där 51 procent har möjlighet att arbeta från semesterorten, i Frankrike är samma siffra 20 procent.