Här är jobben som minskar och jobben som trotsar trenden och ökar
PUBLICERAD 13/12/2023
Lästid ca 3 min

Här är jobben som minskar och jobben som trotsar trenden och ökar

En ny rapport från Jobbland avslöjar vilka branscher som har det tuffast just nu, och de yrken som trotsar trenden och fortsätter att öka. Projektledaryrket ser en ökning med +269 %.

Enligt en rapport från Sveriges regering minskar sysselsättningsgraden. Nästa år, 2024, väntas antalet arbetslösa öka med nästan 40 000.

Dessa branscher tappar mest

Antalet lediga jobb har minskat jämfört med motsvarande period förra året där flera branscher har tappat så mycket som över 50 procent.

Störst minskning i antalet utannonserade tjänster på Jobbland under oktober 2023 jämfört med oktober 2022.

 1. Marknadsföring, media och kommunikation (-62 %)
 2. Ekonomi och juridik (-57 %)
 3. Teknik (-57 %)
 4. Bygg och anläggning (-55 %)
 5. Data och IT (-54 %) 6. Kundtjänst (-51 %)
 6. Hälso- och sjukvård (-50 %)
 7. Socialt arbete (-46 %) 9. Utbildningssektor (-42 %)
 8. Industri och tillverkning (-41 %)

Det som utmärker sig på listan

Marknadsföring, media och kommunikation

Vi befinner oss i en svår ekonomisk tid och företag möter stora utmaningar på grund av ekonomin. Att minska på marknadsföringen kan riskerar att skada varumärket och företagets position på sikt. Trots detta är marknadsföring, media och kommunikation den branschkategori som har minskat mest av alla.

Teknik
Här är det främst den övergripande yrkesbenämningen ingenjör som har sett en negativ förändring i antalet annonserade jobb. Bäst går mer specialiserade roller, exempelvis automationsingenjör och elkraftsingenjör.

Data och IT
Även IT-branschen har det kämpigt för tillfället. Mer specifikt är det framför allt olika roller som utvecklare – mjukvaruutvecklare och systemutvecklare för att nämna några – som har haft en kraftig negativ utveckling, medan systemtestare däremot uppvisar den tydligaste positiva kurvan.

Bygg och anläggning
En annan sektor som det har talats en hel del om under det senaste året, då den har varit hårt drabbad av konkurser och varsel. När det gäller antalet lediga jobb tillhör yrken som montör, arbetsledare, snickare och elektriker de största förlorarna inom kategorin i relation till föregående år. Samtidigt gör arbetsmiljötekniker, kyltekniker, plåtslagare och industrielektriker blygsamma ökningar.

Vår data visar också att det fanns 38 procent färre lediga jobb i oktober 2023 jämfört med året innan, medan den relativa efterfrågan från arbetssökande ökade markant. Dessa arbetsmarknadsförhållanden ger arbetsgivare en möjlighet att profilera sig och hitta de bästa talangerna snabbare, eftersom konkurrensen totalt sett är mindre."
Anita Rae, Head of Business på Jobbland

Jobben som trotsar trenden och ökar

Många av de industrier som har minskat allra kraftigast ligger fortfarande på en hög nivå sett till antalet lediga positioner. Dessutom finns det en hel del yrken som erbjuder fler jobb.

Yrken med störst ökning i antalet utannonserade tjänster på Jobbland under oktober 2023 jämfört med oktober 2022.

 1. Projektledare – Administration (+269 %)
 2. Operatör – Industri och tillverkning (+74 %)
 3. Undersköterska – Hälso- och sjukvård (+55 %)
 4. Systemtestare – Data och IT (+50 %)
 5. Säljare – Försäljning (+46 %)
 6. Fältsäljare – Försäljning (+ 27 %)
 7. Innesäljare – Försäljning (+18 %)
 8. Rekryterare – Administration (+17 %)
 9. Sales account manager – Försäljning (+16 %)
 10. Lagerarbetare – Industri och tillverkning (+10 %)

Projektledare är uppenbarligen ett yrke som är eftertraktat i dessa tider, då det ligger i topp med en ökning långt större än resterande. I övrigt är det försäljningsrelaterade yrken som dominerar listan. Att så många försäljningsjobb inte kräver omfattande erfarenhet öppnar dörrar för personer som kanske nyligen har blivit uppsagda och söker nya möjligheter.

En möjlig positiv indikation för arbetsmarknaden är annars att rekryterare överraskande nog återfinns bland topp tio. Dess närvaro på listan visar att många företag och organisationer fortfarande aktivt söker efter ny arbetskraft trots att ekonomin är utmanande.

Ett annat intressant yrke som tar plats är systemtestare, vars efterfrågan tycks öka mer och mer i takt med nya teknologiska innovationer. Yrket brukar intressera personer med en förkärlek för teknik och problemlösning.

Sammanfattningsvis visar vissa sektorer och typer av jobb en oväntad motståndskraft och anpassningsförmåga i svåra tider, medan andra traditionellt starka områden fortsätter att växa.


Metodik

För vår analys av förändringar i antalet lediga jobb inom olika branscher och yrken under det senaste året har Jobblands interna data från oktober 2023 och motsvarande period i fjol använts.

I listan med branschernas procentuella förändring exkluderade vi de kategorier där antalet jobb var under 1 000 vid båda jämförelsetillfällena (oktober 2022 och oktober 2023). När vi undersökte vilka yrken som hade den största procentuella ökningen, uteslöt vi de som hade färre än 500 jobb i oktober 2022. Notera att en enskild jobbannons kan klassificeras under fler än en kategori.

Läs mer på HRnytt:

Fem överraskande yrken för dig som vill distansarbeta

Tips på hur du förbereder dig inför en anställningsintervju

AI-rekrytering och robotintervjuer - Vad tycker rekryterarna?