Har du tagit semester under sensommaren?
PUBLICERAD 6/9/2023
Lästid ca 2 min

Har du tagit semester under sensommaren?

Om du som många andra svenskar har en inbokad resa under sensommaren eller hösten samtidigt som kollegorna är tillbaka på jobbet då ska du kika in här. Här får du fem knep för hur du ger dig själv den bästa avkopplingen när alla andra jobbar.

En undersökning gjord av Unionen visar att sex av tio tjänstemän har svårt att släppa jobbmejlen, vilket kan påverka både hälsa och välmående. Hör du till dem som har svårt att koppla av kan det vara värt att läsa vidare.

Fem tips för avkoppling under sensommaren

 1. Låt andra veta att du är på semester
  Ett viktigt tips för att kunna koppla av på semestern är att informera andra om att du är otillgänglig. Glöm inte att göra en noggrann överlämning av arbetsuppgifter, meddela kollegor och kontakter om din frånvaro genom att använda ett autosvar i e-post. På så sätt kan du känna dig lugn, vetandes att andra är medvetna om din semester.
 2. Stressa inte fram lugnet
  Att gå direkt från kontorsstolen till varma temperaturer utomlands kan tvärtom vara väldigt stressande för många. Tillåt dig själv tiden att lugna ner dig själv de första dagarna på semestern innan du ger dig av på nya äventyr.
 3. Var aktiv
  Under semestern frestas många av att luta sig tillbaka och njuta av stillheten i en solstol. Men återhämtning betyder så mycket mer än så. Utmana dig själv genom att integrera lustfyllda fysiska aktiviteter i din vardag. Vandra i naturen, prova på vattensporter, ta promenader eller ge dig ut på cykeläventyr och utforska omgivningen. På så sätt främjar du samtidigt hälsan under ledigheten.
 4. Glöm inte att det går fler tåg
  Listan på vad man vill hinna med under semestern tycks ofta inte ha en ände. Det kan av den anledningen lätt bli omständligt och inte minst stressigt att försöka hinna med allting. Försök att prioritera det du helst vill göra i form av en lista för att få en större översikt. Det kommer fler semestrar!
 5. Skapa en realistisk budget
  Ytterligare en faktor som kan leda till stress är ekonomi – särskilt med en svag krona som kan göra det svårare att hålla sig inom budget.

  Reseföretag kan ibland erbjuda priser där allt är inkluderat, bland annat Club Meds all-inclusive-erbjudande.

  Då vet du redan exakt vad du har spenderat och budgeterat för.

Läs fler semestertips på HRnytt:

Mindfulness - vår tids life hack

Ta’t lugnt i sommar. Eller var jätteaktiv

Lyckas med dina hälsoaktiviteter - Nio tips


Om Club Med

Researrangören Club Med är aktiv i 30 länder med 23 000 anställda. Club Med är ett dotterbolag till Fosun International, som är listad i Hong Kong.